Tarinoita teestä: Kevättä ja White Hair -teetä


WHITE HAIR, GREEN TEA

Aurinko lämmittää kasvoja mukavasti. Ensimmäinen aurinkoinen päivä koko viikkoon. Otan mukavamman asennon lepotuolissa,suljen silmäni ja annan auringon paistaa niin paljon kuin se tänään haluaa. Monta päivää on mennytkin palellessa. Helmikuu voi olla todella kylmä ja armoton. Vielä vähän aikaa sitten raivoisa myrsky riepotteli kaikkea minkä irti sai. Meri mylvi harmaan valkoisena raivopäänä eikä sen pauhun edessä voinut muuta kuin hiljentyä. Nämä muistelut nostattavat vilunväreitä ja nousen tuolistani ylös laittamaan lämmintä teetä. Valitsen kaapista vihreän White Hair nimisen teen. Tämä tee on vielä uusi minulle ja haluan rauhassa tehdä tuttavuutta sen kanssa. Nuhkaisen pussin suusta teen mietoa tuoksua. Se muistuttaa hentoa keväistä kukkaketoa. Tuoksussa on kuitenkin myös jotain syvää ja voimakasta. Vilkaisen pussin kylkeä ja huomaan, että tee on kasvanut korkealla vuoristossa. Siitä se on siis saanut voimansa.
Palaan auringon paisteiselle lepotuolilleni teepaketti ja kupillinen lämmintä teetä mukanani. Maistelen lämmintä tuoksuvaa teetäni. Sen maku on miellyttävän pehmeä. Mietin miten ihmeellisen pehmeän maun teepensas on pystynyt loihtimaan vaikka sen kasvupaikkaa peittää jatkuva sumu ympäri vuoden. Ehkäpä sen tuoksussa oleva syvyys tulee juuri siitä, ettei se ole paistatellut päivää lämpimän auringon paisteessa vaan on joutunut hiljaa puurtamalla kasvattamaan ja kehittämään oman hienon arominsa.

Otan teepaketin uudestaan käteeni ja luen tarkemmin paketin kyljessä olevan teehen liittyvän selostuksen. Siinä sanotaan,  että tämä tee on kasvatettu vuoristossa 1500 m korkeudella, missä olosuhteet ovat lähes täydelliset teen kasvatukseen. Vuoristoa peittää jatkuva sumu ympäri vuoden. Tee poimitaan keväästä, usein huhtikuun aikana. Maultaan pehmeä ja sulava, aromiltaan herkän kukkainen.
Haudutus 75-80 C, 1-2 tl, 2-3 min.


Todellakin, teestä voi aistia kevään aromin. Pehmeä vaalea väri ja mieto keväisten lehtien tuoksu tuo mieleen maalis-huhtikuisen pohjoisen maiseman. Kirkas valkoinen lumi, joka sulaessaan muuttuu solisevaksi puroksi. Ensimmäiset vihreät versot puissa ja lämmin auringonpaiste. Luonto vielä tyyni ja hieman unelias, mutta antaa kuitenkin samalla lupauksen elämää täynnä olevasta keväästä. Tätä teetä nauttiessani tunnen mieleni rauhoittuvan ja ympärilleni laskeutuu lämmin, pehmeä odotuksen tunne aivan kuin joku olisi laskenut lämpimän huovan harteilleni. Totisesti kevään tee. Läheisessä puussa sirkuttava lintukin on kanssani samaa mieltä.

Kommentit

Unknown sanoi…
Täytynee kokeilla, jos vaikka kevät tulisi tänne räntäsateeseen nopeammin!