Sinivihreä tee
![]() |
http://lepis.files.wordpress.com/2009/03/turkoosi.jpg?w=593 |
Musta lohikäärme ja Johonkin kääritty.
Nimiä, jotka voivat johdattaa meidät mihin tahansa aasialaiseen fantasian maailmaan.
Kyse on kuitenkin paljon proosallisemmasta asiasta, teestä. Ihan ensimmäiseksi nimistä ei ehkä tule mieleen, että puhutaan teestä, sinivihreästä teestä.
Mitä on sinivihreä tee? Sinivihreä eli oolong tee on mustan ja vihreän teen välissä oleva teeryhmä. Wu Long ja Baozhong ovat sinivihreän teen kaksi ryhmää. Sama asia eri paketti? Melkein, mutta ei ihan. Lehtiä on käsitelty hieman erilailla, jolloin lopputuloksena toiset ovat enemmän hapettuneita, runsaampia pyöreitä palloja (Wulong) ja toiset kevyemmin hapettuneita, kapeita ja tikkumaisia (Baozhong). Wu Long on kiinalaista ja Baozhong on taiwanilaista oolong-teetä. Monien mielestä oolong tarjoaa kaikkein täydellisimmän teenautinnon. Siinä yhdistyvät vihreän teen raikkaus ja mustan teen monimutkaisuus. Minä rakastuin oolongissa sen moninaisuuteen. Jokainen haudutuskerta tarjoaa erilaisen makunautinnon. Voisi melkein sanoa, että yhdessä paketissa on monta lahjaa.
Myös oolongin valmistusmenetelmä on kiehtova. Yleensä parhaimpien vihreiden teelaatujen lehdet kerätään mahdollisimman nuorina, nuppuina varhain keväällä helmikuussa. Mutta oolong teen teelehdet poimitaan toukokuussa, siis hieman kypsemmällä iällä. Kerättyjen lehtien annetaan ensin "rupsahtaa" auringossa, jonka jälkeen ne laitetaan koriin ja ravistellaan hieman. Käsittely saa mehut vapautumaan ja hapettuminen voi alkaa. Hapettumisprosessi keskeytetään paahtamalla tai höyryttämällä. Usein korkeilla vuorilla kasvavaa teetä ei paahdeta, ettei sen vuoriston raikkaus häviä teen mausta Lopuksi lehdet rullataan ja kuivataan ja tee on valmista käytetäväksi. .

Oolong tee on suhteellisen nuori tee. Historian mukaan sen valmistus aloitettiin noin 400 vuotta sitten. Parhaimmat oolong teet tulevat Fujianin maakunnasta Kiinasta sekä Taiwanista. Oolong tee voi tuntua kallilta verrattuna muihin teelajeihin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että oolong teen lehtiä voi hauduttaa useita kertoja, ainakin 5-6 kertaa, kun taas esimerkiksi vihreän teen lehdet kestävät 2-3 haudutusta. Oolong tee on erittäin arvostettua Kiinassa, Taiwanissa ja Japanissa.
Oolog tee saa minut hymyilemään. Myös Helsinkiläisen Théhuoneen Nina, sanoo, että oolong saa hänet nauramaan. Juuri siltä minustakin tuntuu. Oolong tekee mielen iloiseksi ja kaikkiin asioihin on helpompi suhtautua myötämielisesti.
Teepensas (Camellia sinensis) on kamelioiden sukuun kuuluva puu. Se on helppo uskoa juuri oolong teen kohdalla. Usein ihastuttava kukkainen tuoksu, hedelmäinen maku ja kaunis keltainen väri tuovat mieleen kauniin kesäisen kukkatarhan.
Teen harrastus voi olla todella hauskaa ja monpuolista. Tee voi olla myös vaativa ammatti. Onneksi on useita teen ammattilaisia, jotka ovat valmiita opastamaan jokaista halukasta teen maailmaan. Minä puolestani haluan kertoa teille "kiinalaisittain" eri teelajien herättämistä tunteista, mielikuvista ja vaikutelmista, sellaisina kuin minä ne olen kokenut.
Kommentit