Matkalla: Ralliautoja, huviveneitä ja tekstiiliä


Marraskuun toisena viikonloppuna nähtiin naapurikaupungin Benalmadenan kaduilla paljon vintageralliautoja liikenteessä. Benalmadenan Puerto Marina (huvivenesatama) toimi 8-9.11.2014 Espanjan autourheiluliiton järjestämän XXIX Ralley Gibralfaro-autourheilutapahtuman (www.ralleygibralfaro.com) keskuspaikkana. Niinpä suuntasin minäkin kohti Benalmadenaa. Olin aikonut mennä kaupunkiin jonakin arkipäivänä katsomaan tekstiilitaiteilija Helena Vaarin näyttelyä. Näyttely on auki vain arkisin, mutta rallitapahtuma oli tietenkin viikonloppuna. Onneksi Benealmadenaan on vain 10 minuutin junamataka Fuengirolasta, joten sinne voi piipahtaa vaikka joka päivä. Itse rallista en nähnyt vilaustakaan, mutta muutaman näppärän näköisen auton kyllä bongasin sataman parkkipaikalta. Oli oma syyni, että missasin rallin. Olisi pitänyt katsoa etukäteen netistä olisiko autojen reitistä mitään tietoa, silloin olisin ehkä nähnyt enemmän.
Mutta ei matka hukkaan mennyt. Benalmadenan huvivenesatama on kaiken kaikkiaan näkemisen arvoinen paikka. Hienot arabialaisvaikutteiset asuinrakennukset reunustavat venesatamaa, jossa toinen toistaan hienommat huviveneet odottavat parkissa omistajiaan. Ennen merelle lähtöä voi piipahtaa merkkiliikkeessä ostamassa vaikkapa uuden purjehduspaidan, timantteja tai jotain muuta pikkukivaa. Tai voi istahtaa ravintolapöytään nauttimaan hyvän lounaan tai vain kupin kahvia. Satama-alueelta löytyy kaikkea, tai ainakin melkein kaikkea.  



Itse alue on yllättävänkin laaja. Kun kävelee satama-alueen toiselle reunalle, pääsee pitkin aallonmurtajaa kulkemaan pitkälle sataman ympäri. Aallonmurtajalta käsin Benalmadenan kaupunki näyttää katsojalle kauniit kasvonsa.








 Kaupunki on vuoren rinteeseen rakennettu valkoinen n. 60000 asukkaan kaupunki. Vuoret selän takana ja meri edessä, voiko paljon enempää sijainnilta vaatia. Itse kaupunki on mukava pikkukaupunki ja huvivenesatama tuo oman lisänsä kaupungin charmiin.  




Viikon päästä tein uuden retken tähän samaiseen kaupunkiin ja nyt kävin katsomassa hollolalaisen tekstiilitaitelijan Helena Vaarin taidenäyttelyä Galleria Espaciossa. Paikallinen suomalainen SE-lehti kirjoitti Vaarin taiteesta seuraavasti: ”Hollolalaisen taiteilijan Helena Vaarin teokset ovat maalauksia ompelukoneella. Ne ovat tauluja, joissa lanka ja kankaat ovat värejä ja neula sivellin.” Vaari todellakin ”maalaa” kuvia kankaalle ompelemalla. Näyttelyn suurempi tila oli koottu tekstiilitaiteilijan töistä joiden aiheet olivat ihmiset, luonto ja maisemat. Galleriassa oli esillä myös Vaarin Korento- ja Tähtihetkiä teoksia. Taiteilija on tehnyt useita ooppera-aiheisia teoksia. Hän on erikoistunut myös kirkkotekstiilien suunnitteluun ja valmistukseen. Kirkkotekstiileihin pääsi tutustumaan näyttelyssä esillä olleen kirjan avulla. 


Helena Vaari ei ollut minulle uusi tuttavuus, vaan olin jo aiemmin tutustunut hänen töihinsä Lahdessa pidetyssä näyttelyssä. Taiteilijan työt jaksavat yllättää ja saavat ihmettelemään mitä kaikkea sillä ompelukoneella oikein saakaan aikaan. Benalmadenassa pidettävä näyttely on avoinna marraskuun viimeiseen päivään asti (2014), joten vielä kerkiää käymään, siis jos on täällä päin ( Espanjan Aurinkorannikolla). Jos Suomessa huomaatte ilmoituksen Helena Vaarin tekstiilitaidenäyttelystä kannattaa piipahtaa ja tutustua hänen taiteeseensa. Vaarin teokset ovat kiinostavia ja erilaista kuvataidetta.



Kommentit