Terveys ja Kauneus: Turvehoito kasvoille



Rusketus etelästä? Ei sentään. Alla rusketus päällä turve. Jatkuva auringon paiste tuntuu aluksi tietysti mukavalta ja lievä rusketus kasvoissa peiliin katsottaessa kohottaa mielialaa. Mutta pitemmän päälle jatkuva auringon paiste rasittaa ihoa. Erityisesti meidän vaalea pohjoismainen ihomme tuntuu kaipaavan erillisen ravinneruiskauksen silloin tällöin.

Tässä tulee avuksi mainioista mainioin: turvekasvonaamio. Turve on luonnon omaa ainetta. Se on erittäin ravinnepitoinen ja kosteuttava. Ja kosteuttahan ihomme paljon auringon jälkeen kaipaakin. Sama pätee kyllä myös pohjoisen talveen. Pakkaset ja jatkuva huoneiden lämmitys kuivattavat ilmaa ja ihoa. Turvehoito palauttaa ihon kosteustasapainon ja iho tuntuu pehmeältä eikä kuivalta korpulta, kuten yleensä käy talvisaikaan.

Oma ihoni ei oikein pidä kummastakaan ei pakkasesta eikä voimakkasta auringonpaisteesta. Mutta minkäs teet. Aurinko on niin ihana juttu ettei auringonpaisteesta voi pysyä poissa. Sen sitten näkee illalla naamastaan, että auringossa on tullut oltua. Onneksi on kaksi asiaa, jotka pelastavat täydelliseltä katastrofilta: aloe vera ja turve. Aloe vera on hyväksi päivittäisessä auringonoton jälkeisessä hoidossa ja turve viikon ravinne- ja kosteuskuurina, vähän kuin ”kurinpalautuksena” (vedetään naama takaisin ruotuun-tyyliin). Olen tehnyt tällä reissulla kerran viikossa kasvo- tai päänahanhoidon ja iho on pysynyt pehmeänä ja hyvässä kunnossa.

Siis kun lähdette lomallanne etelän aurinkoon tai alpeille laskettelemaan, kannattaa ottaa mukaan kasvojen turvehoitopakkaus. Kasvohoitoturvetta saa kätevissä 50g kertahoitopakkauksissa. Pakkaukset ovat helppoja kuljettaa mukana, sillä turve on pakattu tiiviiseen muovipakkaukseen joka mahtuu vaikka käsilaukkuun. Paksuutta pakkauksella on vain pari milliä. Kun naamio on tehty, tyhjän pakkauksen voi heittää roskiin.

Kasvohoito on helppo tehdä. Levitetään pakkauksen turve tasaisesti puhtaille kasvoille. Laitetaan turvetta riittävän paksukerros, 1-2mm, ettei turve pääse kuivumaan ennenaikojaan. Varotaan laittamasta liian lähelle silmiä ja suuta. Turve ei ole myrkyllistä eikä siitä ole suurta haittaa jos hieman kielenpäähän osuu, mutta maku ei ehkä ole kaikkein miellyttävin. Silmiä pitää aina varoa, vaikka turve ei silmiin joutuessa ole vaarallista. Turpeen voi levittää joko käsin tai siveltimellä. Itse ostin kaupasta silikonisen pullasudin ja totesin sen olevan todella mainio väline tähän tarkoitukseen. Turpeen saa sillä levitettyä helposti ja suti on helppo puhdistaa vedellä.

Kasvojen ihon kanssa kannattaa ehdottomasti muistaa ettei laske turvetta kuivumaan. Sen vuoksi pitää turvetta olla riittävän paksu kerros eikä kannata säästellä kertapakkauksesta toiseen kertaan. Voi nimittäin olla, että jos laittaa liian ohuen kerroksen ja turve pääsee pahasti kuivumaan, joutuu kuivunutta turvetta hankaamaan turhan kovasti ja turvehoidot jää sillä kertaa. Siis noudattakaa pakkauksen ohjeita jos haluatte hyvän ja miellyttävän tuloksen. Turvenamiota voi kasvoilla hieman kosteuttaa vedellä jos epäilee, että se alkaa kuivua.

Kun naamio on ollut kasvoilla 10 min. poistetaan turve vesipesulla. Ei mitään saippuoita vain pelkkää vettä. Enin turve kannattaa kuitenkin pyyhkiä pois kasvopaperilla tai muilla meikinpoistoon tarkoitetuilla pyyhkeillä. Ystäväni antoi minulle sellaisen tavallisen meikinpoistoon tarkoitetun puhdistussienen ja se oli todella hyvä. Turve lähti helposti veden ja sienen kanssa, ei tarvinnut hangata.

Sitten se tärkeä juttu. Kun olette tehneet turpeella kasvohoidon älkää ruvetko heti laittamaan kasvorasvaa iholle. Ei. Turvehoidon jälkeen iho pitää jättää puhtaaksi. Ei mitään rasvoja tai kasvovesiä. Ainakin vähintään 3 tuntia pitää turpeen antaa vaikuttaa ihan itsekseen. Vaikka turve on poistettu iholta, turpeesta imeytyneet ravinteet jatkavat hoitavaa vaikutusta. Iho saattaa tuntua hiukan kiristävältä tai kihelmöivältä, mutta se menee ohi kun vaan malttaa hieman odottaa. Iho saattaa myös hieman punoittaa sieltä täältä. Se taas johtuu siitä, että ihossa on kuivempia ja rasvaisempia kohtia ja kuivat kohdat imevät enemmän turvetta kuin rasvaiset. Punoitus menee pian ohi. Turve on siitä mukava aine, että tutkimusten mukaan se ei ole allergisoivaa. Päin vastoin sillä voidaan hoitaa monia iho-ongelmia. Minä olen saanut oman kutisevan aurinkoihottuman decolte-alueelta rauhoittumaan turpeen avulla.

Itse teen kasvohoidon yleensä illalla. Näin voin antaa imeytyneiden ravinteiden muhia rauhassa yön yli ennen kuin lisään mitään muita aineita. Kokeilkaa, turvekasvohoito ei ole vaikea tehdä ja ihosta tulee ihanan pehmeä. Suosittelen lämpimästi myös miehille.



Kommentit