Matkalla:Päivä 29, Taidetta Malagassa



17.12.2013 Málaga

Eilen kävin Malagassa Picasso Museossa, Museo Carmen Thyssenissä ja Malagan tuomiokirkossa. Ja kyllä oli jalat poikki. Yhtään en uskaltanut jäädä kesken kaiken istuskelemaan enkä edes kahvia juomaan, että kerkiäisin kaikki käymään mitä olin ajatellut. 6 tuntia ”juoksin” ja silti jäi yksi tärkeä museo käymättä Nykytaiteen museo. 







No matka paikallisjunalla kestää vain 40 min. ja maksaa 3,50€ suuntaansa, joten taidan lähteä museokeikalle tammikuussa uudestaan tai parhaassa tapauksessa lähden jo huomenna. (Malagan museot ovat suljettuna 25.12-1.1.2014.




Retkeni alkoi Malagan tuomiokirkosta.
 Kirkko toimii myös museona. Ja se näkyi. Taideteoksia roikkui joka puolella seinillä, kultaa ja kimallusta oli riittävästi. Itse rakennus oli kuitenkin se, joka minuun teki vaikutuksen.


Kirkko on suuri ja korkea. Katto ja sitä kannattelevat pilarit ovat hienoa työtä. Kirkossa oli niin paljon nähtävää, että meinasin myöhästyä muista museokierrokseni paikoista.


Jatkoin matkaani ja päädyin Teatro Romanolle. Tarkoitus oli mennä suoraan Picasso museoon, mutta pettämätön suuntavaistoni vei minut taas kerran harhaan. No eipä siitä mitään vahinkoa tullut. Tulipahan nähtyä tämäkin nähtävyys.

Pablo Ruiz Picasso Malagan oma poika sai sitten 2000-luvulla oman museon synnyinkaupunkiinsa. Tosin hän itse lähti jo 19 vuotiaana pois Malagasta eikä koskaan enää palannut. Malagan Picasso museo saatiin siis vihdoin aikaiseksi ja upea kokoelma Picasson töitä on siellä nähtävillä.


Picasson maalaukset herättävät aina katsojassaan jotain tunteita. Toisia ne naurattavat, toiset näkevät ne taiteen pyhinä opuksina. Malagassa kuten muuallakin Espanjassa Picassolla on tärkeä paikkansa espanjalaisessa kulttuurissa. Kierrellessäni tätä museota törmäsin kierroksella olevaan koululuokkaan. Nuori opettaja keräsi luokkansa maalauksen eteen ja kyseli oppilailta jostain tietystä maalauksen kohdasta joka näytti erikoiselta. Oppilaat vastailivat kysymyksiin aktiivisesti ja oppilaan kommentin jälkeen opettaja selitti miksi esim. naisen takimmainen olkapää näytti suuremmalta kuin edessä oleva olkapää. Harmi, etten ymmärtänyt mitä hän puhui, olisin siinä saanut kunnon taideoppitunnin itsekin. Ajattelin siinä katsellessani espanjalaisnuoria kuinka onnekkaita he olivat kun saivat paikan päällä nähdä ja oppia suuren taiteilijan teoksia.
Vaikka en ymmärrä Picasson teoksia siten kuin niitä opiskelleet ihmiset, löysin itselleni omat suosikkini maalausten joukosta: Woman with raised arms (1936) ja Mother and Child (1921). Lisäksi esilläolevista maalauksista Picasson vaimosta Olga Koklovasta oli jotain erilaista, niissä oli omanlaisensa hellä tunnelma.

Picasso museossa on nyt lyhytaikaisena näyttelynä ruotsalaisen Hilma af Klint'in teoksia. Siinä vasta mielenkiintoinen nainen. Hän teki valtavan määrän tutkimustyötä, dokumentoi kaiken ja maalasi älyttömästi tauluja. Todellinen oman aikansa pioneeri. Hänen aikanaan naisia ei hyväksytty miehisiin taidepiireihin, niinpä Hilma kokosi oman viiden naisen porukan, joka tuki toinen toisiaan ja työskenteli yhdessä. Hilma af Klintin työt herättävät myös varmasti monenlaisia mielipiteitä, mutta hänen jälkeensä jättämä määrä tutkimustyötä ja maalauksia on todella vaikuttava. Kannataa tutustua Hilmaan!


Seuraavaksi siirryin Museo Carmen Thyssen'in tiloihin. Näiden kahden museon välinen etäisyys on noin 500m(kartan mukaan). Tässä museossa on pääasiassa espanjalaisten taiteilijoiden töitä nähtävillä. Näyttely kuvaa hyvin sterotyyppistä Andalusiaa, sen elämää ja maisemia. Maisematauluja katsoessani ymmärsin kuinka Espanjalta ne oikeasti näyttivätkään. Värit, aiheet, kaikki oli selvää Espanjaa. Lisäksi erityisen vaikutuksen tekivät esim. flamenco-tanssijoita kuvaavien taulujen eläväisyys.

Museossa oli myös lyhytaikaisena näyttelynä maisemamaalauksia eri tyylisuunnista. Näyttelyn nimi Courbet Van Gogh Monet Léger sai tällaisen taidetta tuntemattoman ihmisen harhautettua. Kyseisiltä mestareilta oli jokaiselta yksi taulu näyttelyssä, mutta näyttelyssä ei kyse ollutkaan näistä herroista vaan maisemamaalauksesta. No, näyttely oli kyllä ihan hyvä ja näyttelyssä oli mukana useiden tunnetujen taiteilijoiden töitä.



Sitten kello olikin jo niin paljon, että seuraavaan museoon ei enää kannattanut mennä. 


Malagassa on paljon museoita kaikenlaisista asioista, jopa viinistä. Opasteet on selkeät ja päämuseoiden väliset etäisyydet lyhyitä. Kannattaa tutustua kaupungin tarjontaan ja valita itselle sopivat museot. Näin talvisaikaan museo on oiva paikka kuluttaa aikaa jos vaikka sade sattuu yllättämään. Niin ja muutenkin. Käykää ihmiset museoissa se kannattaa.


ps. kuvia Picasson ja Carmen Thyssen museoista ei sisältä ole, mutta netistä löytyy kuvia molempien teoksista



Kommentit